Komt het na het Kerstarrest goed met de spaartaks? Je moet een onverbeterlijke optimist zijn om dit te verwachten.

De belastingdienst was eens de parel van de overheidsdiensten, maar dat is historie. Wie het trackrecord van de afgelopen tien jaar bekijkt, wordt niet vrolijk.

De dienst heeft grote moeite de wet boven het proces te plaatsen. Dit heeft geleid tot de problemen bij de Kinderopvangtoeslag. Tot een Fraude Signalerings Voorziening waar geen wettelijke basis voor was. Tot een e-herkenning verplichting voor ondernemers die eveneens de wettelijke basis mist. Tot de toepassing van een spaartaks die onrechtmatig was. Wij kunnen daar nog andere voorbeelden aan toevoegen, zoals informatie op de website van de belastingdienst over zorgtoeslag die onjuist is. Terugbelnummers van belastingambtenaren die als je terugbelt niet meer aangesloten blijken te zijn. Brieven die niet worden beantwoord, dan na interventie van de Ombudsman. Vragen die niet worden beantwoord of op een onjuiste manier, in strijd met de wet.

Is het fair hier alleen de belastingdienst de schuld van te geven? Nee, de wetgever mag ook in de spiegel kijken. Dat geldt voor de Kinderopvangtoeslag, de e-herkenning en de spaartaks. Het proces gaat voor, de wet moet wijken.

Wie met de staatssecretaris van Financiën correspondeert over de spaartaks, krijgt antwoord van Corporate Dienst Vaktechniek. Corporate dienst? Gaat het hier niet om een publieke functie, het innen van geld om de staatsuitgaven te dekken? Wat is daar corporate aan?

Geeft dat hoop dat de hersteloperatie spaartaks op een wettelijk verantwoorde manier wordt uitgevoerd? Niet bepaald. De Corporate dienst vaktechniek zal bij de uitwerking van de hersteloperatie genegen zijn het proces weer boven de wet te stellen, met nieuwe procedures als gevolg. Een te sombere kijk op wat eens de parel van de overheid was? Laten we het hopen. Maar wees voorbereid op nieuwe maatregelen die zich niet verdragen met de wet.